
Kurkuma neboli „indický šafrán“ je skvělé koření, které je využíváno při přípravě pokrmů již celá staletí. S kurkumou se můžeme nejčastěji setkat v perské, pákistánské, thajské, perské a indické kuchyni. Kurkuma tvoří také hlavní složku kari koření, což většina lidské populace neví. Kurkuma je také hojně využívaná v lékařství z důvodu blahodárných účinků této rostliny. O léčivých účinkách kurkumy jsme psali zde.
Jak využít kurkumu v kuchyni?
Kurkumu můžeme v kuchyni použít na několik způsobů, zde Vám přinášíme recepty, které určitě stojí vyzkoušet.
Kurkumový „džus“ s limetou
„Džus“ je ideální volba, jak jednoduše společně s pitným režimem užívat kurkumu.
Co budeme potřebovat?
- 2 Kávové lžičky sušené kurkumy
- Limetku
- 0,5 litru vody
Postup přípravy kurkumového džusu:
Vodu necháme alespoň hodinu vychladit v lednici, přidáme dvě kávové lžičky sušené kurkumy, přidáme šťávu z jedné limety a vše důkladně promícháme. Vzniklý „džus“ doporučujeme podávat s ledem a před podáváním vždy promíchat.
Ananasové smoothie s kurkumou
Smoothie, které bude zářit žlutou barvou, nabije vás eneregií a je zdraví prospěšné.
Co budeme potřebovat?
- 1 hrníček čerstvého ananasu
- ½ Kávové lžičky sušené kurkumy
- Šťávu z ½ limety
- Vodu z mladého kokosu (postačí i obyčejná voda)
Postup:
Do nádoby na smoothie vložíme všechny ingredience a rozmixujeme do hladkého a nadýchaného smoothie. Servírujeme do sklenice s ledem.
Tip: Kurkumová rýže
Naprosto jednoduchý recept, jak zařadit kurkumu do naše jídelníčku. Stačí těsně před dovařením rýže přidat mletou kurkumu. Kurkumu přidávejte postupně, dle chuti a množství vařené rýže. Kurkuma krásně obarví rýži do žluta a dodá jí skvělou chuť.
Přejeme Vám dobrou chuť!