Proteinová dieta na 5 dní, recepty a jídelníček

Proteinová dieta na 5 dní, recepty a jídelníček
Proteinová dieta na 5 dní, recepty a jídelníček

Ať už si přejete redukovat hmotnost, vizuálně změnit postavu nebo se zbavit některých psychických problémů a zdravotních komplikací, pomůže vám proteinová dieta, která správně nastartuje váš metabolismus.

Proteinová dieta

Proteinová dieta bývá rovněž označována jako dieta bílkovinná, ketogenní nebo ketonová. Jejím cílem je redukce hmotnosti, zjednodušeně založená na principu vysokého příjmu bílkovin, zeleniny a omezeného množství sacharidů na minimální nutný příjem.“ (Kršáková, s. 16) K redukci hmotnosti dochází díky navození ketózy, tedy stavu, kdy tělu chybí glukóza, a proto získává energii z ketolátek, které vznikají rozkladem vlastních tukových buněk.

Předností proteinové diety je tedy kromě již zmíněné redukce hmotnosti i snížení tukové tkáně se zachováním svalové hmoty a konečně pocit sytosti, vyvolaný zvýšeným příjmem proteinů, které v porovnání se sacharidy a tuky zasytí mnohem více. Takováto strava se běžně využívá v klinické praxi jako léčba obezity, diabetu mellitu 2. typu, či epilepsii. Proteinová dieta rovněž přispívá ke zlepšení imunity a menšímu riziku vzniku zánětlivých onemocnění.” (Setínská, s. 35)

Při výběru této diety je rizikovým faktorem zvýšená ztráta tekutin, hypokalémie nebo pokles krevního tlaku. Je tedy doporučeno kontrolovat obsah všech přijímaných nutričních látek a pravidelně doplňovat dostatečné množství tekutin. Osoby se závažným kardiovaskulárním onemocněním, vředovými chorobami, s onemocněním jater a ledvin, děti a těhotné nebo kojící ženy by se držení této diety měli vyhnout.

Proteinová dieta recepty

Chřestová polévka – recept pro 4-6 osob

Suroviny: 500 g bílého chřestu, 3-4 stonky zeleného chřestu, 2 lžíce másla, 100 ml smetany 31%, sůl

Postup: Všechen chřest vložíme do 1,5 l horké vody se solí a uvaříme al dente. Zelený chřest je rychleji hotový a aby se dále nevařil a uchoval si barvu, je potřeba jej po uvaření vložit do ledové vody. Z obou druhů chřestů odkrojíme hlavičky a dáme je stranou, stonky nakrájíme na špalíčky. Pokrájené stonky bílého chřestu vrátíme do chřestového vývaru, rozmixujeme a propasírujeme přes cedník, dochutíme solí, přilijeme smetanu, odstavíme z plotny a zašleháme lžíci másla. Všechen zelený chřest prohřejeme v másle, dozdobíme jím polévku a zakápneme zbylým máslem.

Jehněčí na česneku – recept pro 4 osoby

Suroviny: 1 kg jehněčí kýty, 3 cibule, 8 stroužků česneku, lžíce rajského protlaku, 3,5 lžíce sádla, 1 litru vývaru, sůl, pepř

Postup: Maso očistíme a nakrájíme ho na menší kostky, osolíme a opepříme. V hrnci na 3 lžících sádla osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme maso a restujeme, až se vydusí všechna šťáva, kterou maso pustí. Přidáme protlak, restujeme, přidáme 6 nadrobno nakrájených stroužků česneku, orestujeme. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu, zmírníme plamen, přiklopíme pokličkou a zhruba hodinu za občasného míchání dusíme, dokud není maso měkké. Na zbytku sádla orestujeme zbývající dva stroužky česneku nakrájeného na plátky, kterým hotové maso ozdobíme.

Proteinová dieta jídelníček

Jídelníček při proteinové dietě není nijak složitý, protože povoluje poměrně širokou škálu potravin. Obecně je proteinová dieta velmi dobře snášena, neboť byste při ní neměli trpět pocitem hladu. Nejtěžší je omezit přísun sacharidů na maximální množství 50 g denně. Sacharidy by měly být přijaté pouze z vybrané zeleniny, je tedy třeba vyřadit sladkosti, ovoce, obiloviny, brambory, těstoviny, pečivo, či slazené pití a alkohol. Doporučená denní dávka zeleniny je 500 g a měla by sestávat z brokolice, květáku, cukety, pórku, čekanky, ředkvičky, okurky, špenátu, fazolových lusků, zelí, kapusty, celeru, fenyklu, chřestu, lilku, patizonu, řeřichy, hub, dýně a všech druhů salátů.

Proteiny lze přijímat ze živočišných i rostlinných zdrojů. Kvalitním zdrojem bílkovin jsou libové maso bez kůže, ryby, mléčné výrobky, vejce, sója nebo syrovátka. Povolené jsou někdy i ořechy.

Vzhledem k množství povolených potravin je při proteinové dietě velmi jednoduché jídla obměňovat. Vzorový jídelníček proteinové diety by mohl vypadat například následovně:

1. den:

Snídaně: vejce na tvrdo, okurka, rajče

Svačina: bílý jogurt, ořechy

Oběd: kuřecí steak, grilovaná zelenina

Svačina: caprese salát (mozarella, rajče, bazalka, olivový olej)

Večeře: pečený steak z lososa, špenát

2. den:

Snídaně: tvaroh se skořicí

Svačina: salát se sušenými rajčaty, sýrem a ořechy

Oběd: králík na smetaně

Svačina: cottage sýr s avokádem

Večeře: salát s tuňákem a rajčaty

3. den:

Snídaně: volské oko, slanina

Svačina: proteinový nápoj

Oběd: plněná krůtí kapsa s brokolicí

Svačina: guacamole s řapíkatým celerem

Večeře: salát s uzeným lososem a citronem

4. den:

Snídaně: sýrová roláda, zelenina

Svačina: dip z tvarohu a sýru, mrkev

Oběd: hovězí steak s fazolkami a slaninou

Svačina: pečené cuketové hranolky s parmezánem

Večeře: zapečená zelenina s balkánským sýrem a olivami

5. den:

Snídaně: vaječná omeleta se sýrem a šunkou

Svačina: kefírové mléko

Oběd: pizza z květáku se šunkou a houbami

Svačina: Caesar salát

Večeře: zeleninové těstoviny s pestem z kešu ořechů

Použitá literatura

[1] KRŠÁKOVÁ, Marie. Vliv proteinové diety a programu Výživový management na změnu výživových návyků. Brno, 2018. Diplomová práce. Masarykova univerzita.

[2] SETÍNSKÁ, Lucie. Výživové poradenství v práci dentální hygienistky. Brno, 2018. Bakalářská práce. Masarykova univerzita.

[3] SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ, 2013. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton. ISBN 978-80-7387-699-9.

Autor příspěvku: Jirka&Lucie

Ahoj, Jmenuji se Jirka a je mi 45 let, tento blog píšu společně s mojí ženou Lucií. Za poslední roky jsem si prošli celou řadou zdravotních problémů, včetně těch sexuálních o kterých se bojí spousta lidí otevřeně mluvit. Na tento web publikujeme svoje zkušenosti + odborné články napsané námi, ale i jinými zkušenými autory včetně kvalitních zdrojů. Doufáme, že vám tento web pomůže!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *