Chilli papričky a hubnutí

Chilli papričky a hubnutí
Chilli papričky a hubnutí

 

Rádi byste zhubli, aniž byste museli trávit hodiny v posilovně, běháním nebo držením přísných diet? Zkuste do svého jídla přidat některý ze spalovačů tuků, například kajenský pepř a chilli papričky. Jejich užíváním povzbudíte své trávení, zvýšíte rychlost metabolismu a snížíte energetický příjem, což bude mít pozitivní vliv i na úbytek hmotnosti.

 

 

Kapsaicin

Chilli papričky a kajenský pepř obsahují kromě množství vitamínu C, karotenu a dalších tělu prospěšných látek i velké množství kapsaicinu, což je olejová dráždivá látka, která jim dodává typickou ostře pálivou chuť.

Kapsaicin je označován jako přírodní rostlinné afrodiziakum, které způsobuje celkové zvýšení průtoku krve, a zvyšuje krevní cirkulaci i v žaludku a střevech. Dokáže také podporovat vyměšování trávicích šťáv. Protože rozšiřuje cévy, doporučuje se užívat při vysokém krevním tlaku.

Mezi další příznivé účinky kapsaicinu patří navození pocení, proto se používá při nachlazení. „Snižuje svalové napětí a spasmy, podporuje přítok krve do kůže, pomáhá při nadýmání a kolikách, působí protidráždivě a antisepticky.“ (Polunin, s. 91)

Kapsaicin rovněž dokáže zmírnit bolesti při aplikaci přímo na kůži a dá se využít ke snížení bolesti při artritidě nebo po chirurgických výkonech k urychlení hojení ran. „Může také zmírňovat bolesti během rekonvalescence po pásovém oparu a při nervových poruchách u diabetiků. Může zmírňovat svědění při psoriáze (pocit svědění se šíří stejnými nervovými vlákny jako bolest) a přináší úlevu při fibromyalgiích a chladových bolestech končetin způsobených Raynaudovým syndromem.“ (Léčivá, s. 94)

Kapsaicin se užívá i k léčení šoků a vředů, při mrtvici a infarktu myokardu a zastavuje krvácení.

Vědecké studie kapsaicinu dále naznačují, že má antioxidační vlastnosti a mohl by být účinný v prevenci proti rakovinným bujením.

V souvislosti s výzkumem vlivu kapsaicinu na redukci hmotnosti bylo zjištěno, že bezprostředně po konzumaci může kapsaicin po několik desítek minut zvýšit energetický výdej, který se pak vrací na své původní hodnoty. Kapsaicin podle výzkumů také stimuluje sympatický nervový systém a produkci katecholaminů, které působí na hypotalamus a aktivují snížení chuti k jídlu a zvýšený pocit nasycení. Účinek je podle studií zesílen, pokud strava obsahuje vysoký podíl tuků. Může také „Zvýšit oxidaci lipidů nebo snížit zásoby tělesného tuku.“ (Šťáva, s. 32) Rovněž bylo prokázáno, že po redukci hmotnosti ji pomáhá udržovat a zabraňuje jojo efektu.

Zajímavou skutečností je, že kapsaicin pomáhá vylučovat endorfiny, což vede ke zlepšené náladě.

Kapsaicinové náplasti

Kapsaicin se dá kromě přímé konzumace čerstvých papriček nebo v podobě koření také vnitřně užívat ve formě tablet a tobolek nebo v prášku, zevně se pak dá aplikovat na postižené místo díky krému, anebo se dají pořídit kapsaicinové náplasti.

Potravinové doplňky s obsahem kapsaicinu se mohou užívat nalačno i při jídle, dávejte si ale pozor na konzumované množství, neboť i u této látky může dojít k předávkování.

Kapsaicinové náplasti a krémy mohou u některých jedinců vyvolat alergickou reakci v podobě kopřivky – v tomto případě se užívání náplastí a krémů nedoporučuje. Náplasti a krémy mohou rovněž způsobit mírně nepříjemný pálivý pocit. S pravidelným používáním by však tento pocit měl do několika dní vymizet. Proto se doporučuje mast nebo náplast nejdříve nanést na malý kousek kůže. Ta nesmí být poraněná, a nesmíte trpět kožním onemocněním.

Náplast je nutno maximálně po 8 hodinách vyměnit a další by se neměla přilepovat na stejné místo alespoň týden. U těhotných ani kojících žen tyto produkty nevykazují žádné škodlivé účinky, nemocní s plně rozvinutou cukrovkou by však náplasti užívat neměli, protože jim hrozí snazší poškození nervových zakončení.

Při manipulaci s kapsaicinem však vždy dávejte pozor na to, aby se vám nedostal do oka nebo na sliznici, v opačném případě postiženou oblast vyplachujte vodou nebo mlékem.

Použitá literatura
[1] Léčivá moc vitaminů, bylin a minerálních látek. Praha: Reader’s Digest Výběr, 2001. ISBN 8086196240.

[2] MORSE, Robert. Zázračná detoxikace: syrová strava a byliny pro dokonalou buněčnou regeneraci. Praha: Eminent, 2006. ISBN 8072812726.

[3] POLUNIN, Miriam. Léčiva z přírody: Ilustrovaný průvodce po přírodních léčivech. Bratislava: Gemini, 1994. ISBN 8085820234.

[4] ŠŤÁVA, David. Popis látek v suplementech – spalovačích tuků, jejich rozdělení dle kritérií. Brno, 2017. Bakalářská práce. Masarykova univerzita.

Autor příspěvku: Jirka&Lucie

Ahoj, Jmenuji se Jirka a je mi 45 let, tento blog píšu společně s mojí ženou Lucií. Za poslední roky jsem si prošli celou řadou zdravotních problémů, včetně těch sexuálních o kterých se bojí spousta lidí otevřeně mluvit. Na tento web publikujeme svoje zkušenosti + odborné články napsané námi, ale i jinými zkušenými autory včetně kvalitních zdrojů. Doufáme, že vám tento web pomůže!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *